Studenten en de toekomst van televisie

Tijdens mijn jeugd zat ik vaak samen met mijn ouders op de bank naar de televisie te kijken. We keken veel leuke programma’s maar ook sport en films. Het was altijd een spel om zo lang mogelijk te kunnen blijven zitten voordat onze ouders ons naar bed stuurden. Toen ik hier recentelijk aan terugdacht realiseerde ik me hoe ver de technologie gekomen is in de afgelopen jaren. Toen ik opgroeide hadden we een ouderwetse dikke televisie, videobanden en het internet stond nog in zijn kinderschoenen. Nu hebben we smartphones, internet, sociale media, flatscreen televisies en Netflix.

Zender televisie in de toekomst

Het is dan ook een interessante situatie hoe deze technologische ontwikkelingen ervoor hebben gezorgd dat we op een nieuwe manier populaire media consumeren. Waar we in het verleden voor de televisie zaten en keken wat er op de verschillende zenders beschikbaar was kunnen we nu via online streaming diensten zelf kiezen wat, wanneer en hoelang we kijken. De vraag is dan ook of mensen in de toekomst nog wel traditionele zender televisie zullen kijken. Ik wil deze vraag onderzoeken door te kijken naar het kijkgedrag van studenten. Aangezien studenten natuurlijk de werkende volwassenen van de toekomst zijn.

Wat opvalt is dat veel studenten geen televisie hebben in hun kamer maar in plaats daarvan media kijken op hun laptop of desktopcomputer. De logische reden hiervoor is natuurlijk dat vele studenten op kleine kamers wonen waar er geen ruimte is voor een zitbank en televisie. Veel studenten leven alleen kijken daarom ook alleen televisie. Ze hebben dan ook geen grote televisie nodig waar ze gezamenlijk op kijken.

Streaming en YouTube

Zoals verwacht kijken studenten dan ook minder televisie. De meesten kijken hun media over het internet via Netflix, YouTube of andere streamingdiensten. Het lijkt er dan ook op dat studenten geen behoefte hebben aan televisie. Maar zal dit zo blijven. Wanneer studenten werken, gaan samenwonen en een gezin starten zullen ze wel behoefte hebben aan een plek waar ze met het hele gezin media kunnen kijken. Een klein laptopscherm zal dan niet meer genoeg zijn. Ze zullen waarschijnlijk dan een televisie kopen. Maar het is nog maar de vraag of ze dan ook weer zender televisie zullen kijken. De meeste televisies zijn tegenwoordig smart tv’s die toegang hebben tot het internet en apps hebben zoals Netflix en YouTube. Veel mensen zullen dan ook on demand streaming diensten blijven gebruiken. Voorlopig zul je waarschijnlijk tv en internet combineren maar in de toekomst zal meer en meer via het internet gaan.

Geef een antwoord