Plastic, oud papier en restafval

Het wordt tegenwoordig steeds vanzelfsprekender om zoveel mogelijk te scheiden als consument. Niet alleen binnen huis wordt dit gestimuleerd door de verschillende kleuren afvalbakken, maar ook op straat door de afvalbakken met verschillende categorieën. Het kan echter wel eens onduidelijk zijn in welke categorie een product hoort. Bij twijfel moet je er altijd voor kiezen om het bij het restafval te doen, want zo ‘vervuil’ je het gescheiden afval niet. Restafval wordt echter verbrand en daar kunnen dus geen nieuwe producten van gemaakt worden. Zodoende is het belangrijk om te weten waar een product hoort. In deze blog beschrijf ik de drie categorieën en geef ik voorbeelden van veel voorkomende twijfelgevallen.

Plastic

Plastic flessen, zonder statiegeld, horen natuurlijk bij het plastic. Maar hoe zit dit bijvoorbeeld met chipszakken? Chipszakken lijken aan de buitenkant plastic, maar hebben aan de binnenkant een aluminium laagje. Door dit aluminium laagje mogen chipszakken niet bij het plastic afval. Chipszakken moeten zodoende bij het restafval. Je zou misschien denken dat kapotte gebruiksvoorwerpen van plastic ook bij het plastic afval horen, maar dit hoeft niet zo te zijn. Er kan namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen hard en zacht plastic. Zacht plastic kan omgesmolten worden en zodoende gerecycled worden. Dit is niet het geval voor alle soorten van hard plastic. Gooi zodoende geen cd hoesjes of andere harde plastic voorwerpen in het plastic afval.

Een product waar je van zou verwachten dat het niet bij het plastic hoort, zijn drinkpakken. Drinkpakken moeten echter wel bij het plastic gesorteerd worden. Drinkpakken moet je platvouwen, zoveel mogelijk van de inhoud eruit halen en vervolgens de dop er weer op draaien.

Oud papier

Een product waarbij het vaak fout gaat bij het oud papier zijn pizzadozen. Pizzadozen van thuisbezorgde pizza’s kunnen voedselresten of olie bevatten en mogen zodoende niet bij het oud papier gesorteerd worden, maar bij het restafval. Pizzadozen van diepvriespizza’s mogen weer wel bij het oud papier aangezien deze meestal geen voedselresten bevatten. Ook chipsbussen, die van karton lijken te zijn, mogen niet bij het oud papier. Dit karton is geplastificeerd om het sterker te maken en bevat zodoende een dun laagje kunststof waardoor het niet tussen het recyclebare oud papier mag.

Restafval

Er zijn in de bovenste 2 categorieën al een paar producten besproken die ondanks hun uiterlijk toch bij het restafval gesorteerd moeten worden. Een onverwachte toevoeging daarop zijn gebroken wijnglazen, ovenschalen en theeglazen. Gebroken glas, dat geen verpakkingsglas was, kan een andere consistentie hebben dan de recyclebare wijnflessen, potjes en bierflesjes. Zodoende kan dit soort glas het recyclebare glas vervuilen. Een gebroken glas moet dus bij het restafval.

Geef een reactie